Marklavsprediktion – träffsäkert underlag för hållbar markanvändning

Renlav barr och grenar

Ecogain har utvecklat en banbrytande modell för att prediktera marklavsförekomst med en träffsäkerhet på 80 procent. Modellen är ett resultat av omfattande tester med geodata och avancerade GIS-analyser. Målet är att underlätta för vindkraftsprojekt och rennäringsutredningar genom att ge bättre beslutsunderlag för markanvändning.

Så fungerar modellen

Marklavsprediktionen bygger på en viktad analys av flera geodataskikt som kombineras med hjälp av GIS-verktyg, exempelvis ArcGIS Pro. Geodata som jordartskartor används för att bedöma sannolikheten för marklavsförekomst. Till exempel tilldelas områden med isälvssediment högre predikteringsvärden, medan lerig morän får lägre värden.

Processen består av flera steg:

  1. Val av relevanta datakällor – viktiga geodataskikt identifieras och omvandlas till rasterformat.
  2. Klassificering av rastervärden – varje raster tilldelas ett värde baserat på dess förmåga att förutsäga marklavsförekomst.
  3. Viktad analys – genom funktioner som ”Weighted Overlay” slås olika raster samman till ett slutgiltigt prediktionslager.
  4. Visualisering – resultatet presenteras som ett färgkodat raster där olika klasser visar sannolikheten för marklavsförekomst.

Vägledning för rennäringsutredningar och vindkraftsutveckling

Marklavsprediktionen är ett värdefullt verktyg för att jämföra olika områden inom en sameby. Det kan exempelvis hjälpa projektörer att identifiera marker med hög marklavsförekomst kring en projektsajt och därmed göra bättre val för etablering av vindkraftsparker.

Modellen kan även användas som underlag i rennäringsutredningar, där marklav utgör en viktig resurs för renarnas vinterbete. Genom att inkludera ett stort analysområde, med en radie om minst 15 kilometer, fångas viktiga delar av vinterbetesmarkerna. Den har också använts tillsammans med renskötare för att lokalisera viktiga platser att bedriva renbetesanpassad skötsel längs stora kraftledningsnät.

Utveckling och framtida validering

För närvarande används version 1.0 av marklavsprediktionen, som bygger på de geodata och analyser som hittills genomförts.

Med det nya öppna datadirektivet öppnas nu möjligheter att integrera fler datakällor, vilket kan leda till en förbättrad och mer träffsäker modell i framtiden. Även om vi än så länge förlitar oss på modell 1.0, finns det goda utsikter för vidareutveckling tack vare ökad datatillgänglighet och nya tekniska lösningar.

Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi arbetar med marklavsprediktion.

Jag berättar gärna mer Isabel Enström isabel.enstrom@ecogain.se +46 (0)10-405 90 41