Naturbaserade skyddsvallar på Falsterbonäset

Bransch: Kommunal förvaltning
Företag: Vellinge kommun
Tjänster:

I sydligaste Sverige finns flera områden som riskerar att drabbas hårt av översvämningar och framtida havsnivåhöjning. När Vellinge kommun bygger skyddsvallar för att skydda bebyggelsen på Falsterbonäset är Ecogain med i arbetet för i att stärka både skydden och den lokala naturmiljön.

Projektet har drivits i samarbete mellan Vellinge kommun, Lunds Tekniska Högskola, Statens Geotekniska Institut (SGI) och Ecogain, med finansiering från Vinnova. 

I stället för att bygga upp skyddsvallar med ytskikt av asfalt eller kortklippt gräs skapade vi en lösning som bidrar till en hållfast skyddsvall som också stödjer områdets lokala biologiska mångfald. Innan byggnationen inleddes byggde vi upp en prototypvall. Syftet var att undersöka olika sätt att etablera växtlighet på vallen för att ge bäst hållfasthet och bäst gynna den lokala biologiska mångfalden. 

Vegetation som smälter in och gynnar biologisk mångfald

Ecogains roll i projektet har varit att inventera och analysera vegetationens utveckling på prototypvallen. Vi har testat olika typer av växtlighet och jordmaterial på olika provytor på vallen. Vi har sedan följt upp provytorna och jämfört med hur växtligheten såg ut på platsen innan vallen kom på plats, samt med referensytor i närliggande betesmark. 

Målet har varit att återskapa en vegetation som smälter in i omgivningen och som gynnar det lokala ekosystemet. Projektets resultat visar att det är mest gynnsamt att återanvända det växt- och jordskikt som banas av innan vallen byggs upp, åtminstone på kort sikt.

infografik som förklarar hus skyddsvallarna på Falsterbonäst planerats och fungerar

Informationsbroschyr om naturbaserade skyddsvallar 

I projektet har Ecogain även tagit fram en broschyr som beskriver nyttorna med naturbaserade skyddsvallar och resultatet av projektet med prototypvallen.

Ecogain kommer även fortsättningsvis vara involverade i utvecklingen av skyddsvallarna i Vellinge. I ett EU-finansierat projekt kallat LIFECAPEable följer vi upp hur den biologiska mångfalden utvecklas på de riktiga vallarna som började byggas under våren 2024.

Informationsbroschyr Om nyttorna med naturbaserade skyddsvallar och resultatet av projektet. Ladda ner
Kontakta mig om du behöver hjälp Agnes Sandström agnes.sandstrom@ecogain.se +46 (0)10-405 90 27