
Företag står inför allt större krav från investerare, kunder och myndigheter att hantera sin inverkan på biologisk mångfald. I samband med förändrad markanvändning söker nu flera aktörer bättre sätt att integrera biodiversitetsdata i sina projekt – där CLIMB blivit ett uppskattat verktyg för att kvantifiera naturvärden.
Innovativ biodiversitetsberäkning med CLIMB
Sedan lanseringen av CLIMB 2023 har efterfrågan på verktyget för att beräkna biologisk mångfald ökat. Beräkningsmodellen erbjuder en tydlig översikt och fungerar som ett beslutsstöd vid markomvandling och ekologisk restaurering. Företag och organisationer kan använda CLIMB för att förstå vilka landområden som innehåller höga naturvärden. På så sätt kan de prioritera bevarandet av viktig natur och minska förlusten av biologisk mångfald lokalt.
3 huvudområden där företag använder CLIMB
CLIMB är ett verktyg som används av aktörer inom flera sektorer för att kvantifiera och förstå hur markomvandling påverkar biologisk mångfald. Nedan presenteras olika användningsområden för CLIMB tillsammans med exempel på aktörer som har implementerat modellen.
1. Markomvandling och restaureringsåtgärder
Vid projekt inom vindparker, solparker och gruvor är det ofta svårt att avgöra hur stora områden som krävs för att väga upp för den förlust av naturvärden som sker på platsen, och vilka åtgärder som ger avsedd effekt. CLIMB hjälper företag att kvantifiera både nuvarande naturvärden och förväntad påverkan. Verksamhetsutövaren får ett underlag som kan identifiera ytterligare åtgärder för att minimera negativ påverkan och stärka de positiva effekterna på biologisk mångfald. Energiföretagen Alight och SR Energy, järnvägsteknikföretaget Vossloh samt gruvbolaget LKAB använder CLIMB för att förstå och säkerställa att markomvandlingen sker med minsta möjliga negativa påverkan på naturen.
Vår målsättning är att utforma solparker som bidrar positivt till lokala ekosystem. Genom att utveckla våra projekt i linje med hänsynshierarkin och med hjälp av CLIMB-verktyget tillsammans med Ecogain kan vi säkerställa att vi uppnår en nettovinst för biologisk mångfald.
– Anna Dibble, ESG-ansvarig på Alight.
2. Kompensationsutredningar
Flera företag använder CLIMB för att bedöma möjligheten att öka den biologiska mångfalden i olika områden genom aktiva restaureringsåtgärder, som en ekologisk kompensation för de förluster som sker vid markomvandlingen i olika projekt. Gruvbolaget Talga har tillämpat CLIMB för att beräkna restaureringsåtgärder och säkerställa att de valda områdena ger maximal effekt i återställandet av naturvärden. Även Boliden har använt CLIMB som beräkningsmodell vid koppargruvan i Aitik.
Målet med Talgas kompensationsåtgärder är att i så stor utsträckning som möjligt kompensera de naturvärden som går förlorade med i liknande naturmiljöer i närområdet. Genom CLIMB-verktyget kan vi både beräkna påverkan och säkra en nettopositiv ekologisk kompensation till den biologiska mångfalden där vi verkar.
– Christin Jonasson, Environmental Engineer på Talga.
3. Fastighetsskötsel och byggskede
Fastighetsutvecklare använder CLIMB för att skapa en baslinje för hur mycket biologisk mångfald som finns omkring fastigheten. Genom att planera skötselåtgärder för olika grönytor kan projektet designas för att gynna biologisk mångfald och beräkna tillförda CLIMB-enheter. Verktyget integreras även med naturbaserade lösningar för att förbättra ekosystemtjänsterna. Specialfastigheter är ett exempel på bolag som testat CLIMB på en av sina fastigheter.
Internationella jämförelser
Även om liknande modeller används i andra delar av världen – exempelvis Biodiversity Metric i Storbritannien och Rambolls anpassning av Biodiversity Metric för Nord- och Centralamerika – är CLIMB anpassad för den svenska naturen och vårt standardiserade sätt att bedöma naturvärden. Därför är CLIMB den metod som med högst granularitet avspeglar de nordiska förhållanden och arter och habitat som är relevanta här i Sverige.
Standardisering av biodiversitetsmått på agendan hos SIS
Den 6 februari samlades över 100 deltagare på Svenska institutet för standarder (SIS) för att diskutera en möjlig standardisering av biodiversitetsmått i Sverige. Under workshopen, som präglades av insiktsfulla och framåtblickande diskussioner, var CLIMB en del av samtalen. Engagemanget från branschaktörer var stort, och det breda deltagandet visar på en växande vilja att skapa enhetliga och transparenta metoder för att värdera biologisk mångfald.
Kort om CLIMB:
CLIMB, Changing Land use Impact on Biodiversity, är ett svenskt beräkningsverktyg som består av ett beräkningssystem med fördefinierade formler och värden samt en användarhandbok med specifika krav på kompetens och indata. Verktyget används för att beräkna områden från kvadratmeter till tusentals hektar och möjliggör olika säkerhetsnivåer beroende på svårighet och utvecklingstid. CLIMB bedömer inte rimligheten i att nå mål, avgör inte additionalitet och föreslår inte specifika åtgärder. I dag används CLIMB i markanvändningsprojekt över hela landet, och domstolar hänvisar idag till resultat av CLIMB i sina tillståndsprövningar.
CLIMB som tjänst: ecogain.se/climb | CLIMBs hemsida: climb.ecogain.se
Vill du veta mer om hur CLIMB kan hjälpa er verksamhet att göra hållbara bedömningar och optimera markanvändning i era projekt?


