Efter COP16: Hopp, utmaningar och näringslivets drivkraft för naturen

Anders Enetjärn Ecogain på COP16 i Cali Colombia Anders Enetjärn Ecogain på COP16 i Cali Colombia

Hur är det att komma hem från Colombia och COP16 och sätta sig med vardagssysslorna framför datorn, omsluten av det svenska novemberdiset? Alldeles underbart!

Jag åkte till min första COP och blev helt omtumlad. En av svenskarna där beskrev det så träffsäkert; ”Som Almedalsveckan, fast i kubik, och med vartenda event om biologisk mångfald!”

”From Why to How” blev mest olösta utmaningar

COP16 var FN-konferensen om naturen som skulle gå ”from Why to How”. I det svettigt varma Cali skulle 2022 års Global Biodiversity Framework, implementeras.

Men när COP:en avslutades tidig morgon den 2 november lämnade den efter sig en bittersöt blandning av hopp och olösta utmaningar. Förhandlingarna ledde visserligen till några genombrott, men viktiga steg kring implementering och finansiering uteblev. Den enorma obalansen mellan samhället och naturen är orubbad. 5 000 miljarder dollar varje år i natur-negativa finansiella flöden mot 35 miljarder dollar i natur-positiva.

Kraften i tiotusentals människor som manifesterade sitt engagemang

Mina viktigaste take aways är ändå kraften från tiotusentals människor som manifesterade sitt engagemang genom att vara på COP16, höja sina röster och lyfta föregångare för en ny samhällsordning, med ett gemensamt mål att återställa ekosystem, omstrukturera värdekedjor och styra om finansiella flöden. Näringslivets nu så starka röst för naturpositiv action och policyer lever kvar i mig.

Mitt i det bittersöta som kablas ut i media efter COP16 och andra världshändelser måste var och en med ett hjärta för naturen hitta sitt förhållningssätt. Att själv agera är min bästa medicin. Det är därför jag gillar vardagen i Ecogain, mitt i novemberdiset.