Anders Enetjärn en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste 2024

Anders Enetjärn, Ecogains grundare Anders Enetjärn, Ecogains grundare

Anders Enetjärn, Ecogains grundare, har utsetts till en av Sveriges 101 mest inflytelserika personer inom hållbarhet. Och det är bland annat Ecogains samverkansprojekt CLIMB som uppmärksammas i motiveringen.

– Jag är så glad att CLIMB får det här erkännandet. Med det här verktyget flyttar biodiversiteten in i affärerna, säger Anders Enetjärn.

Det är Aktuell Hållbarhet som varje år rankar personer och presenterar en lista över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer. Anders Enetjärn, som  har varit med på listan tidigare, hamnar i år på plats 40. 

 – CLIMB är verkligen ett genombrott, därför är jag så glad att verktyget uppmärksammas. För bara några år sedan betraktades naturen som omätbar. Följden var att naturen var en externalitet i alla investeringskalkyler. Med CLIMB flyttar biodiversiteten in i affärerna, säger Anders Enetjärn.

“Potentialen att bygga ut användningen av CLIMB är enorm!”

CLIMB lanserades 2023 och är ett verktyg för att beräkna, värdera och kompensera för biologisk mångfald. Den är skapad för att hjälpa företag minska sin negativa påverkan på naturen. Ecogain har utvecklat modellen tillsammans med flera stora aktörer inom svenskt näringsliv, med stöd av Swedish Mining Innovation.

– Företag och andra får incitament att vara sparsamma med naturen. Det här kan bli en normförändring i näringslivet. Nu ska vi bara se till att CLIMB blir nya KPI:er för biodiversitetsprestanda, i många typer av branscher. Potentialen att bygga ut användningen av CLIMB är enorm! säger Anders Enetjärn.