Solpark i Sonstorp, Finspångs kommun, där Ecogain genomfört naturvärdesinventering och CLIMB-beräkning för att skydda biologisk mångfald och naturvärden.

Alight skyddar och stärker biologisk mångfald i solparksprojekt

Bransch: Solenergiindustrin
Företag: Alight AB

När Alight planerade en solpark i Sonstorp, ville de undersöka sin påverkan på den lokala biologiska mångfalden närmare. Genom att implementera noggrant utvalda bevarande- och skötselåtgärder, strävar de efter att inte bara undvika negativa effekter, utan även tillföra värden till området. Tillsammans med Ecogain har de lyckats lokalisera och utforma parken på ett sätt som förväntas ge positiva resultat för biologisk mångfald.

Under 2024 genomförde Ecogain en kompletterande naturvärdesinventering och CLIMB-beräkning för solparksprojektet i Sonstorp, Finspångs kommun. Den planerade solparken omfattar cirka 43 hektar jordbruksmark och utgör ett pilotprojekt för att med CLIMB utvärdera en miljömässigt hållbar etablering med fokus på biologisk mångfald.

Projektet inkluderade en kompletterande fältinventering enligt den senaste versionen av den svenska standarden för naturvärdesinventering. Med hjälp av insamlade data genomförde Ecogain en CLIMB-beräkning, som analyserade solparkens påverkan på naturen.

Hållbart skydd av naturvärden genom långsiktiga åtgärder

Beräkningarna visade att solparken skulle öka den lokala biologiska mångfalden med nästan 100%, från 26 till 51,7 CLIMB-enheter. För att uppnå detta krävs det att naturvärdesbiotoper, såsom betesmarker och åkerholmar, bevaras och att marken under solpanelerna sås med klövervall som betas eller klipps regelbundet. Bevarandet och skötseln av dessa biotoper ska upprätthållas under minst 40 år, vilket motsvarar solparkens livslängd.

3 anledningar till ett positivt CLIMB-resultat i Sonstorp:

  1. Solparken etableras på mark med idag låg biologisk mångfald, vilket gör att det är möjligt att höja värdet med små insatser.
  2. Skador och förändringar på viktiga naturområdenundviks, vilket hindrar stora förluster av CLIMB-enheter. Förlusten blir större ju mer värdefullt området är, även om det är litet.
  3. Långsiktigt bevarande och positiva insatser för biologisk mångfald i 40 år.
Solpark i Sonstorp, Finspångs kommun, där Ecogain genomfört naturvärdesinventering och CLIMB-beräkning för att skydda biologisk mångfald och naturvärden.

CLIMB-modellen: En nyckel för hållbarhet i solparksetableringar

Genom att använda CLIMB kunde Alight få insikter i sin lokala påverkan på biologisk mångfald vid etableringen av en solpark på jordbruksmark. Resultaten tydliggör vilka åtgärder som är effektiva för att minimera negativa effekter men även för att bevara och stärka naturvärden där det är möjligt.

Vill du prata solparker? Kontakta mig! Hanna Haglund hanna.haglund@ecogain.se +46 (0) 10 405 90 07