Areim tar nästa steg för att integrera biologisk mångfald i fastighetsutveckling och förvaltning. I samarbete med Ecogain har fastighetsbolaget utvecklat en ny guide och ett pilotprojekt är nu påbörjat i Stockholm.
Biologisk mångfald har blivit en allt viktigare fråga för fastighetsbranschen, där både lagstiftare och investerare ställer krav på att bevara och stärka naturvärden i byggnader och anläggningar. När Areim kontaktade Ecogain var målet tydligt – att inte bara kartlägga och planera för biologisk mångfald, utan också genomföra konkreta åtgärder som ger långvarig effekt.
Strävan efter att öka biologisk mångfald i Areims fastighetsportfölj
Samarbetet resulterade i en guide för att främja biologisk mångfald inom fastighetsförvaltning och -utveckling. Areims ambition är att genom långsiktiga insatser uppnå ökad biologisk mångfald på sina fastigheter och därigenom aktivt bidra till en mer hållbar fastighetsbransch. Guiden finns tillgänglig på Areims webbsida.
Guide för att främja biologisk mångfald
Guiden markerar ett nästa steg för Areims strukturerade arbete för att bevara och stärka den biologiska mångfalden inom bolagets fastighetsbestånd. Fokus är riktat mot de områden där insatser har störst effekt på biodiversiteten och där synergier kan skapas med klimatanpassning och socialt välbefinnande.
Utformad för både planering, utförande och förvaltning, stödjer guiden Areims medarbetare i att integrera biodiversitetsfrågan genom hela affärsprocessen, från due diligence till försäljning av fastigheter.

Pilotprojekt på Grönstedtska Palatset i Stockholm
Parallellt med att guiden har tagits fram har ett första pilotprojekt påbörjats för fastigheten Grönstedtska Palatset i Stockholm. Pilotprojektet syftar till att tillämpa guidens riktlinjer och ge platsspecifika och praktiskt genomförbara åtgärdsförslag för Grönstedtska Palatset.
Bland de åtgärder som förslås ingår att anlägga nya planteringar med inhemska växter och att sätta upp holkar för tornseglare och hussvala.
Fokus på kommunikation och förankring
En viktig aspekt i Areims arbete är att säkerställa att information om biologisk mångfald kommuniceras tydligt, både internt och till hyresgäster samt framtida fastighetsägare.
För att arbetsprocessen kring biologisk mångfald ska vara lättnavigerad och tillgänglig, har guiden utvecklats med tydliga riktlinjer och hänvisningar.
Genom en serie workshops med Ecogain stärks förankringen ytterligare, där syftet är att introducera medarbetarna i arbetsprocessen för att skapa delaktighet i vidareutvecklande av guiden.

