När Akademiska Hus beslutade att ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete stod det klart att påverkan på biologisk mångfald inte bara sker på byggplatser, utan långt uppströms i värdekedjan. Tillsammans med Ecogain har fastighetsbolaget nu genomfört en omfattande analys av sina inköp av byggmaterial, enligt TNFD:s LEAP-metodik.
Akademiska Hus, ett av Sveriges största fastighetsbolag, har satt hållbarhet och biodiversitet i centrum för sina långsiktiga mål. När en tidigare översiktlig analys visade att den största påverkan på biologisk mångfald inte sker i den egna verksamheten utan i leverantörsledet, stod det klart att ett vidare steg var nödvändigt. För att få en djupare förståelse för hur byggmaterialen som används vid nybyggnation och renoveringar påverkar naturen i olika delar av värdekedjan, vände sig Akademiska Hus till Ecogain.
Under hösten 2024 och våren 2025 genomförde Ecogain en omfattande analys av påverkan, beroenden, risker och möjligheter kopplade till de byggmaterial som Akademiska Hus köper in för nybyggnation och renoveringar. Resultatet gav bolaget en konkret grund för vidare beslut och prioriteringar.
Stöd för framtida rapportering enligt CSRD/ESRS & TNFD
Genom att tillämpa TNFD-ramverket och LEAP-metodiken (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) har Ecogain genomfört en djupgående analys som inte bara kartlägger Akademiska Hus påverkan på biologisk mångfald, utan också förser bolaget med konkret underlag för att möta rapporteringskraven i CSRD/ESRS och TNFD.
– Den här typen av analys gör det möjligt att prioritera rätt insatser kopplat till olika byggnadsmaterial, ställa skarpare krav i upphandlingar och på sikt minska den negativa påverkan på ekosystemen, säger Ylva Lundgren, Senior Analytiker, Ecogain.
Hållbara materialval och minskad påverkan på naturen
Under projektet har spårbarheten i värdekedjorna undersökts, vilket har tillfört viktig information till analysen. Resultatet har lett till tydliga rekommendationer om vilka material som bör prioriteras, samt förslag på åtgärder för att minska påverkan och risker kopplade till biologisk mångfald och ekosystem.
Akademiska Hus har nu ökat sin förståelse för påverkan, risker och möjligheter kopplade till uppströms värdekedja och har fått konkreta förslag för att fortsätta sitt arbete mot mer hållbara materialval.
Så stärker analysen Akademiska Hus hållbarhetsarbete
- Fördjupad förståelse för biologisk mångfald i hela värdekedjan
- Möjliggör mer informerade prioriteringar i val av byggmaterial.
- Stöd för rapportering enligt EU:s CSRD/ESRS och TNFD
- Öppnar upp för ökad dialog och kravställning gentemot leverantörer.
Med Ecogains stöd har Akademiska Hus tagit ett viktigt steg mot att fortsätta integrera biologisk mångfald i sina beslutsprocesser. Den fördjupade förståelsen för värdekedjans påverkan ger bolaget ett mer solitt och hållbart beslutsunderlag inför framtiden.

