Nu formar vi nästa färdplan för biologisk mångfald ihop med bergmaterialindustrin 

Grusad gång genom landskap

Sveriges bergmaterialindustri (SBMI) tar ett viktigt initiativ för att stärka arbetet med biologisk mångfald inom sin sektor. Genom att utveckla en branschgemensam färdplan vill organisationen ge industrins framtida arbete med biologisk mångfald en hållbar grund. Projektet stöds av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) och Ecogain är stolta över att få leda uppdraget. 

– Den här färdplanen är ett strategiskt steg mot en mer naturpositiv verksamhet. Genom att integrera biologisk mångfald i hela värdekedjan kan vi skapa långsiktigt hållbara affärsmodeller inom bergmaterialindustrin, säger Helena Granborg, projektledare på Ecogain.

Samarbete för långsiktig påverkan 

Flera aktörer inom bergmaterialindustrin har redan påbörjat arbetet med att främja biologisk mångfald, bland annat genom att ta hänsyn till arter som backsvalan under häckningssäsongen.  

Så varför behövs en gemensam färdplan? Företag inom samma bransch har många liknande utmaningar och förutsättningar. Med en gemensam färdplan får vi en hävstång i arbetet för biologisk mångfald, med bättre förutsättningar för att skala upp och systematisera olika insatser. Företag som Swerock, NCC, Skanska och Svevia är med och driver projektet tillsammans med SBMI. 

Brett samarbete med viktiga aktörer 

För att säkerställa att färdplanen är väl förankrad samarbetar Ecogain med en bred referensgrupp bestående av Naturvårdsverket, SLU Centrum för biologisk mångfald, WWF Sverige, Trafikverket och Birdlife Sverige. Referensgruppen bidrar med viktiga perspektiv och hjälper till att identifiera prioriterade åtgärder utifrån alla aspekter av biologisk mångfald. 

Projektet inleddes i augusti 2024 och pågår under ett år. Under den här perioden kommer Ecogain och branschens aktörer att arbeta tätt tillsammans för att förankra färdplanen och se till att den blir ett användbart verktyg för hela industrin.  

Det här blir den andra färdplanen i sitt slag i Sverige. Den första, Mining with Nature, togs fram inom gruvindustrin, också med hjälp av Ecogains experter.